Ένα αρκετά επικλινές και βραχώδες ύψωμα στη βόρεια πλευρά της αχαϊκής Αιγείρας υπήρξε η ιδανική θέση για την κατασκευή του θεάτρου της πόλης. Ο ανατολικός προσανατολισμός του μνημείου επιβλήθηκε από την ανάγκη για αρμονική ένταξή του στο φυσικό περιβάλλον. Το θέατρο, που εντάσσεται σε μια ευρύτερη περιοχή ιερών, ήταν ασφαλώς το σπουδαιότερο κτίριο της αρχαίας πόλης. Η θέα από το κοίλον είναι μαγευτική: μπροστά στο θεατή απλώνεται ένα μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου και όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή φαίνεται και η απέναντι ακτή της Στερεάς Ελλάδας. Περίπου τα δύο τρίτα των εδωλίων του κοίλου είχαν λαξευτεί στο φυσικό βράχο, ενώ τα υπόλοιπα συμπληρώθηκαν πάνω σε τεχνητή επίχωση. Η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται σε 3.000 θεατές. Ένα καλά σχεδιασμένο αποχετευτικό σύστημα έστελνε τα νερά της βροχής, που μαζεύονταν στο θέατρο, στο υδραγωγείο της πόλης. Το ελληνιστικό σκηνικό οικοδόμημα παρουσιάζει ομοιότητες με άλλα σύγχρονα θέατρα της Πελοποννήσου. Το θέατρο της Αιγείρας χρονολογείται στα μέσα του 3ου αι. π.Χ. και φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε οριστικά τον 3ο αι. μ.Χ.
Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας
Route
Ευρωστίνα - Ζάχολη
H Ευρωστίνη (Ζάχολη) είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό της ορεινής Κορινθίας. Ο οικισμός διατηρεί αναλλοίωτη την εικόνα του μέσα στον χρόνο (τα ίχνη του χάνονται πίσω στον 15ο αιώνα), παντού κυριαρχεί η πέτρα, το νερό και το ξύλο. Θα βρείτε πετρόκτιστες βρύσες, γεφυρούλες, αλώνια, και ξωκλήσια διάσπαρτα σε όλη του την έκταση. Μην παραλείψετε τα υπέροχα ψητά και νόστιμα φαγητά στις τοπικές ταβέρνες.
Το χωριό είναι τοποθετημένο στο ομώνυμο οροπέδιο της Ευρωστίνης – Ζάχολης περιτριγυρισμένο από όμορφο πευκοδάσος που θα συναντήσετε στην πορεία σας προσεγγίζοντας το.
Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε το ξωκλήσι της Παναγιάς της Καταφυγιώτισσας, που είναι κτισμένο στο κοίλωμα πελώριου βράχου, βόρεια της Ζάχολης, ύψους 40 μέτρων. Χτίστηκε την εποχή του μεγάλου διωγμού των κλεφτών για να χρησιμοποιηθεί για καταφύγιο, για αυτό ονομάστηκε “Καταφυγιώτισσα” και δίπλα της σκάφτηκαν σπηλιές και λαγούμια για να κρύβονται οι κλέφτες και οι ντόπιοι Ζαχολίτες την ώρα του κατατρεγμού.
Route
Ζαρούχλα - Λίμνη Τσιβλού
Όμορφο χωριό, κυριολεκτικά πνιγμένο στα έλατα και τις καστανιές, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της ορεινής Πελοποννήσου. Πέτρινα σπίτια, χτισμένα αλλού πιο ψηλά, αλλού πιο χαμηλά, το κελάρυσμα του ποταμού Κράθι, που πηγάζει από τον Χελμό και διασχίζει το χωριό, ατμοσφαιρικοί ξενώνες, εξορμήσεις με 4Χ4 στο δάσος, ταβέρνες, cafe-bars και μαγαζιά με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα συνθέτουν το σκηνικό. Ιδανικό ορμητήριο για φυσιολατρικές εξορμήσεις σε τοπία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και για εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση.
Απέχει από την Ακράτα περίπου 35χλμ. (άσφαλτος) και 18χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο καλαβρύτων με το οποίο συνδέεται με καινούρια ασφαλτοστρωμένη οδό χωρίς να περνά μέσα από την πόλη των Καλαβρύτων.
Εκδρομές φανταστικές με ορμητήριο τη Ζαρούχλα μπορούν να γίνουν μέσα στο δάσος, στα παραπλήσια χωριά, στο Φενεό Κορινθίας, στα Ύδατα της Στυγός, στη Λίμνη του Τσιβλού (μια λίμνη μεσα στα έλατα), στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και σε άλλες σημαντικές περιοχές.
Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στο όρος Χελμός του νομού Αχαΐας, σε υψόμετρο 800 μέτρα και δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη και παρασύρθηκε ο οικισμός Τσιβλός! Οι σκελετωμένοι κορμοί των πλατάνων και των μαυρόπευκων που αναδύονται από τα νερά της, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι εκεί κάποτε υπήρχε μια βαθιά πυκνόφυτη ρεματιά.
Αυτό το… ατύχημα, έκανε όλο και περισσότερους να συρρέουν στην περιοχή για να θαυμάζουν την ομορφιά της, να χαλαρώσουν και να εκμεταλλευτούν τα δώρα της φύσης. Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος, που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας και αποτελεί δημοφιλή προορισμό αναψυχής.
Route
Μέγα Σπήλαιο - Ζαχλωρού - Καλάβρυτα - Αγία Λαύρα - Πλανητέρο
Πλαγιές γεμάτες έλατα, το απόκρημνο φαράγγι του Βουραϊκού, ο περίφημος οδοντωτός να το διασχίζει «ατρόμητος», το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού, η μονή της Αγίας Λαύρας και το εντυπωσιακό Μέγα Σπήλαιο. Στην Πελοπόννησο, τα Καλάβρυτα αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση, την ιστορία και τα σπορ βουνού, τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες. Oρεινοί ξενώνες, καλό φαγητό, το σπήλαιο των Λιμνών με τις δεκατρείς υπόγειες λίμνες του, το μαγευτικό τοπίο της Ζαχλωρού, Το Μέγα Σπήλαιο και η Αγία Λάυρα, το πλατανόδασος στο Πλανητέρο με τις πέστροφες… Τι άλλο να ζητήσετε από έναν ορεινό προορισμό, για να τον βάλετε πρώτο στις προτιμήσεις σας;
Αξιοθέατα πίστης και ιστορίας
Το εντυπωσιακό οκταώροφο συγκρότημα του Μεγάλου Σπηλαίου είναι κτισμένο πάνω στα κατακόρυφα, «μετεωρικά» βράχια. Κατά την παράδοση ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα. Οι προσκυνητές έρχονται, για να δουν την ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας (ή Σπηλαιώτισσας), φτιαγμένη κυρίως από κερί και μαστίχα. Η μονή της Αγίας Λαύρας θεωρείται ότι ιδρύθηκε το 961, εκεί που είναι σήμερα το λεγόμενο Παλαιομονάστηρο. Στο μουσείο της θα δείτε το λάβαρο της επανάστασης, καθώς η παράδοση, που συνδέει τη μονή με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, θέλει την επανάσταση του 1821 να έχει ξεκινήσει εδώ.
Τα υπεραιωνόβια πλατάνια του Πλανητέρο
Πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, στο δρόμο προς την κωμόπολη Κλειτορία, βρίσκεται ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία αναψυχής στην περιοχή, το πλατανόδασος του Πλανητέρου. Στα εστιατόρια, που βρίσκονται στο δάσος, θα δοκιμάσετε πέστροφα.
Η “κουκλίστικη” Ζαχλωρού
Η Ζαχλωρού είναι ένα «κουκλίστικο» ορεινό χωριό του νομού Αχαΐας, που βρίσκεται πολύ κοντά στα Καλάβρυτα. Περνώντας την εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα, θα φτάσετε στο σταθμό του χωριού που είναι μία από τις στάσεις του Οδοντωτού. Το σκηνικό εδώ είναι κινηματογραφικό. Από τη μια τα πέτρινα κτήρια του σταθμού και από την άλλη η πλούσια βλάστηση του φαραγγιού του Βουραϊκού με τους ήχους του ποταμού, να είναι η απόλυτη απόδραση από την καθημερινότητα.
Route
Διακοφτό - Οδοντωτός
Διακοπτό
Το Διακοφτό ή Διακοπτό είναι μία μικρή πόλη αρκετά γνωστή στην περιοχή της Αιγιάλειας, κυρίως λόγω του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου και των πολλών παραλιών που έχει.
Σημαντικό αξιοθέατο είναι το λιμάνι του Διακοπτού, στο λιμάνι θα βρείτε πολλές ψαρόβαρκες όπου μπορείτε να βρείτε φρέσκο ψάρι από τον Κορινθιακό. Δίπλα από το λιμάνι βρίσκεται το εκκλησάκι του ‘Αγιου Νικόλα, ένα πολύ όμορφο εκκλησάκι δίπλα στη θάλασσα.
Από το Διακοφτό ξεκινάει ο γνωστός οδοντωτός σιδηρόδρομος και φτάνει στα Καλάβρυτα. Στο σταθμό θα δείτε την παλιά ατμομηχανή του οδοντωτού. Ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι το κέντρο της πόλης και θα βρείτε καφετέριες, ψησταριές, εστιατόρια και καταστήματα για τις καθημερινές σας αγορές.
Το Διακοφτό έχει αρκετές παραλίες όπως, Πούντα, Εγκάλη, Παραλία Ελαιώνα, Παραλία Νικολεικων.
Το Τρένο του Οδοντωτού είναι ένα μοναδικό τρένο στην Ελλάδα, το οποίο ξεκινάει από το Διακοφτό και ανεβαίνει στα Καλάβρυτα μέσα από το φαράγγι του Βουραικού. Η ονομασία του τρένου προήλθε από τα δόντια που βγάζει για να ανέβει τις απότομες πλαγίες της διαδρομής. Στο μέσο της διαδρομής θα βρείτε το πανέμορφο χωριό της Ζαχλωρούς, που αξίζει να σταματήσετε και να δείτε.
Οδοντωτός
Πριν από 120 περίπου χρόνια, ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε “δόντια” και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα.
Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.
Οδοντωτός δεν είναι απλώς το “τραινάκι”.
Το φαράγγι του Βουραϊκού και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων είναι μια μοναδική ατραξιόν της Ελλάδος.