Περιοχή


ΑΚΡΑΤΑ


H Ακράτα

Η Ακράτα χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Χελμού, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, πράγμα που φανερώνει και την τάση για πρόοδο και περαιτέρω αύξηση σε όλους τους τομείς. Αποτελεί την έδρα του Δήμου μας και το διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο του.

H Ακράτα διατηρεί το οικιστικό της χρώμα και την όμορφη αίσθηση του “χωριού”, κάτι που πολύς κόσμος εκτιμά. Το εσωτερικό του Δήμου διατηρεί έντονα το παραδοσιακό του χρώμα. Στην Ακράτα, αφού επισκεφθείτε τον ιστορικό ναό του Αγ. Χαραλάμπους, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ, το ουζάκι σας ή το φαγητό σας στη φιλόξενη πλατεία της. Αλλά και η ομορφιά των βουνών μας είναι τόσο κοντινή, αφού η πρόσβαση στα ορεινά χωριά είναι εύκολη και γρήγορη.

 

Η Ακράτα έχει αρκετά αξιοθέατα να δείτε:

Μονή Αγ. Τριάδος. Μεταβυζαντινή μονή σε προνομιακή θέση στα περίχωρα της Ακράτας.Κτίστηκε το 1715 μ.Χ. Η Εκκλησία της Μονής είναι μονόχωρη με τρούλο και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες. Η μονή έχει στην κατοχή της πλήθος αξιόλογων κειμηλίων, λειψανοθήκες και φορητές εικόνες. Πολλά από τα κελιά της μονής είναι χτισμένα πάνω σε αρχαία ερείπια.

 

Χελμός – Λίμνη Τσιβλού – Δάσος Ζαρούχλας. Στα μέσα της διαδρομής προς Ζαρούχλα (από την Ακράτα) και στα δεξιά, θ’ αντικρίσετε ένα μοναδικό θέαμα, τη λίμνη του Τσιβλού. Κατάφυτες πλαγιές συμπληρώνουν το τοπίο και το σκηνικό θυμίζει Καναδά. Λίμνη μικρών διαστάσεων, με τεράστια κλαδιά να ξεπετάγονται από την επιφάνειά της, μας δημιουργεί δέος και σκέψεις για τέρατα και δράκους που κυκλοφορούν κάτω από τα ήσυχα νερά της. Με ποδήλατο βουνού ή τετρακίνητο, κάντε το γύρο της λίμνης (υπάρχει περιμετρικός). Το πικ-νικ επιβάλλεται (στους οργανωμένους χώρους), αλλά προσοχή στην καθαριότητα της περιοχής. Ακολουθείστε την κοιλάδα του ποταμού Κράθη και επισκεφθείτε το δάσος του Μεσορρουγίου – Ζαρούχλας. Στο χωριό Περιστέρα, μην ξεχάσετε να γευθείτε την περίφημη πέστροφα της περιοχής. Από την Περιστέρα ξεκινά ο νέος οδικός άξονας (14 χλμ.), που φτάνει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Η περιοχή προσφέρεται για περπάτημα και επισκέψεις σε ιστορικά σημεία όπως η Βρύση της Γκόλφως (όπου γυρίστηκε η γνωστή ταινία) και τα Ύδατα της Στυγός που πηγάζουν από τα Αρόανια Όρη (Χελμός). Καταρράκτες, ρυάκια, πύργοι αναστηλωμένοι, βυζαντινές εκκλησίες συνθέτουν μια μοναδική πρόταση. Το χωριό Ζαρούχλα αποτελεί ορμητήριο για τον Αρχαίο Φενεό. Υπάρχει μια υπέροχη (χωμάτινη) διαδρομή μέσα από τα έλατα που συνδέει την Αχαΐα με την Κορινθία.

 

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η Ακράτα μεταμορφώνεται σε ένα οργανωμένο τουριστικό θέρετρο. Η τουριστική υποδομή μπορεί να εξασφαλίσει μια ευχάριστη και άνετη διαμονή. Τα σύγχρονα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτιά μας προσφέρουν πλήρη κάλυψη. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα κρυστάλλινα νερά του Κορινθιακού Κόλπου, κολυμπώντας, ψαρεύοντας, κάνοντας σκι ή οποιαδήποτε άλλη θαλάσσια δραστηριότητα. Ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ, ουζερί σκορπισμένα σε όλη την παραλία Ακράτας σας επιτρέπουν να απολαύσετε τον καφέ, το φαγητό, το ουζάκι σας δίπλα στη θάλασσα. Η νυχτερινή ζωή δεν λείπει, για όσους την επιθυμούν. Το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» υπό την αιγίδα του Δήμου δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τα πολιτιστικά δρώμενα που σας ενδιαφέρουν (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.α.). Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το βουνό μας, που τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει επίσης από ζωή. Οι κάτοικοι της Ακράτας από παλιά συνήθιζαν να ανεβαίνουν στα χωριά της Νωνάκριδας κατά τους θερινούς μήνες. Η δροσιά του βουνού «αποζημιώνει» τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, «επιβάλλοντας» τη χρήση κουβερτούλας ακόμη και τις μέρες του καύσωνα. Η ηρεμία και η χαλάρωση μέσα στη φύση είναι δεδομένη, αλλά και όποιος θέλει να «το γλεντήσει» δεν θα μείνει δυσαρεστημένος, αφού τοπικά πανηγύρια διοργανώνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με την ευκαιρία θρησκευτικών εορτών.

Οι Παραλίες της Αιγιάλειας

Η ακτογραμμή της Αιγιάλειας με τις όμορφες και καθαρές παραλίες της, προσφέρει στον επισκέπτη απίστευτες εναλλαγές. Όποια παραλία και αν έχετε επιλέξει για τις διακοπές σας, έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε τις άλλες πολύ εύκολα, αφού οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι μικρές. Κάθε παραλία έχει την δική της μοναδική ομορφιά και γραφικότητα, πού μαζί με τις παραλιακές ταβέρνες και τα μπαράκια συμπληρώνουν την εικόνα.


Visit Akrata...